Korkeita betonipilareita, pitkiä jännevälejä ja kadun holviylitys. KSBR vastasi Turun yliopistollisen keskussairaalan Tyksin uuden pysäköintitalon vaativista runkotöistä, ja nyt kadun päälle rakennettu talo on käytössä.

 

Sijainti vilkkaasti liikennöidyllä paikalla asetti tiukkoja reunaehtoja Tyksin pysäköintitalon rakentamiselle.

Urakka toteutettiin turvallisesti niin, että liikennettä ei tarvinnut vuoden pituisen työn aikana pysäyttää päiväsaikaan kertaakaan.

Siron näköisten betonipilareiden varaan rakennetun pysäköintitalon ensimmäinen taso on poikkeuksellisen ylhäällä, korkein nurkka 11 metrin korkeudessa. Osittain kadun päällä kulkeva hallin osa valmistui jo tammikuussa.

– Harvinainen pysäköintilaitokseen kuuluva kadun holviylitys kulkee viiden ajokaistan yläpuolella Turun Savitehtaankadulla. Kuusi seitsemän metriä korkeat kulkuneuvot mahtuvat ajamaan siitä hyvin, kertoo KSBR:n työpäällikkö Petteri Mäkelä.

Haastetta työhön toivat tavallista pidemmät – leveimmillään jopa 12-metriset – rakenteiden jännevälit.

– Pitkät jännevälit tekivät ylityksestä myös rakennusteknisesti kiinnostavan. Kadun päälle rakentaminen tehostaa kaupungin keskustan arvokkaan tonttimaan käyttöä, Mäkelä toteaa.

KSBR toteutti noin 530 auton parkkitalon rungon tuoteosakauppana Graniittirakennus Kallio Oy:lle. Hallissa on neljä parkkitasoa ja korkkiruuvityyppinen kierreramppi. Lisäksi rakennuksen alla on noin sadan polkupyörän lukittu pyöräparkki.

KSBR:n toimitukseen kuuluivat niin rakenteiden suunnittelu kuin paikallavalurunko ja betonielementtirakenteetkin.

– Tämä kaikki vaati paljon muottien suunnittelulta ja muottitöiltä. Vastasimme niistä kaikista itse, joten saimme hankkeessa käyttöön myös yhtiön monipuolisen muottiosaamisen.

Kuvat Wellu Hämäläinen


Näyttävä kokonaisuus. Osittain kadun päälle tehty holviylitys ja vasemmalla
näkyvä kierreramppi ovat Tyksin pysäköintitalon erikoisuudet. Ne myös
haastoivat rakentajat hyvällä tavalla. Sairaalarakennukset jäävät kierrerampin
vasemmalle puolelle.


Reitti kulkee hallin alta. Pysäköintitalo on Savitehtaankadulla viiden ajokaistan
yläpuolella, ja rakennustyöt onnistuttiin toteuttamaan liikennettä pysäyttämättä.


Nelikerroksisessa hallissa on 530 autopaikkaa ja hallin alla sadan polkupyörän lukittu parkki.


Jierreramppiin tulee luonnonvalo kevyen verkkoseinän ansiosta. Ajoramppien
korkkiruuvimaisessa rakenteessa on kallistukset joka suuntaan.