Helmi kerrostaloksi – Helsinkiin nousi uniikki Meri-Polaris

14.02.2019

Helsingin Kalasatamaan juuri valmistunut 18 asunnon kerrostalo on rakennustaidon ja yhteistyön mallikappale. Talo syntyi ryhmärakennuttamishankkeena tulevien asukkaiden, asukkaiden rakennuttajakonsultti Saraco Oy:n ja pääurakoitsija Keski-Suomen Betonirakenteen yhteistyönä.

Polariksenkadulla Helsingin Kalasatamassa, aivan meren tuntumassa komeilee pieni, persoonallinen kerrostalo. Mustikkamaalle vievä Isoisänsilta on kulman takana, ja useimpiin tämän Meri-Polaris rakennuksen asunnoista näkyy meri.

Jo ulkopuolelta katsottuna neljäkerroksinen Meri-Polaris herättää kiinnostuksen: julkisivuissa kiiltelee kullanvärikseksi eloksoitua alumiinia tummanharmaan tiilen rinnalla. Sisätiloista puhumattakaan. Jokainen yhteen rappukäytävään sijoittuvista 18 huoneistosta on nimittäin räätälöity tulevien asukkaiden toiveiden mukaisiksi.

– Rakennus toteutettiin ryhmärakennuttamishankkeena, jossa asukkaat saavat alusta alkaen vaikuttaa talon suunnitteluun ja varusteluun sekä omien asuntojensa ratkaisuihin, toteaa pääurakoitsijana toimineen KSBR:n vastaava työnjohtaja Rauno Aitta.

Jokainen osakas sai valita esimerkiksi listat, keittiökalusteet ja muut kiinteät kalusteet huoneistoonsa. Käytetyt materiaalit ovat kautta linjan keskimääräistä laadukkaampia.

–  Yhteistyö kaikkien osapuolten kesken oli koko projektin ajan todella antoisaa. Työn tilaajan Saracon kanssa työskentelimme päivittäin hyvin tiiviisti ja sujuvasti. Tällaista rakentamisen pitää olla, Aitta sanoo.

Vaativa mutta onnistunut urakka

Runsaan vuoden kestänyt rakennushanke oli myös Saracon näkökulmasta onnistunut. Liiketoimintajohtaja Mikko Kaartinen kuvailee hanketta haastavaksi mutta kiinnostavaksi.

– Teetimme maanrakennus- ja perustusurakat ensin erikseen, ja sen jälkeen KSBR hoiti koko rakentamisen pääurakkamallilla. Rakennuksen paikka keskellä valmiiksi rakennettua ympäristöä oli ahdas ja logistisesti erittäin vaativa. Esimerkiksi talon rungon ylös saaminen ahtaassa ympäristössä oli haasteellista – mutta onnistui hienosti, Kaartinen sanoo.

Kun myös aikataulu oli tiukka ja alkutalvi 2018 urakan alkaessa kylmä, urakoitsija oli todellisessa tulikokeessa.

– Työmaaorganisaation ja koko tiimin asenne ja ammattitaito päivittäisessä työskentelyssä tekivät vaikutuksen. Koska jokaisen asunnon sisäosat olivat erilaiset, tiimiltä vaadittiin paljon myös siinä, että monet erilaiset toiveet saatiin toteutetuiksi laadukkaasti, Kaartinen toteaa.

Harvinainen paikallavalurunko

Meri-Polariksen runko tehtiin kokonaan paikallavaluna, mikä on kerrostalorakentamisessa tänä päivänä harvinaista. Yleisempää on elementtirakentaminen. Paikallavalu on KSBR:n ydinosaamista, ja myös Saracon Kaartinen kiittelee ratkaisua.

– Paikallavalua käytetään harmittavan vähän suomalaisessa kerrostalorakentamisessa. Siinä pystytään hyvin mittatarkkoihin ja räätälöitäviin ratkaisuihin, mikä tuo joustavuutta esimerkiksi kaikkien taloteknisten järjestelmien, kuten viemäröintien ja sähköpisteiden, sijoitteluun, Kaartinen kertoo.

KSBR:n työpäällikkö Jani Isoaho pitää paikallavalua hyvänä ratkaisuna myös rakentamisen laadun ja asumismukavuuden näkökulmasta.

– Elementtirakentamiseen verrattuna tämä on asukkaiden kannalta täydellinen ratkaisu: jämäkkä, tukeva ja hyvin eristävä. Esimerkiksi äänet eivät kantaudu tällaisen rakennuksen sisällä niin hyvin kuin elementtitaloissa, Isoaho toteaa.

Etenkin parkki- ja tuulivoimarakentamisessa viime vuosina kunnostautunut KSBR on tehnyt asuntoja aiemmin esimerkiksi Sipoon Nikkilään. Sinne valmistui vuonna 2017 hoiva- ja senioriasuntoja.

Parhaillaan Saraco Oy ja KSBR tekevät yhteistyötä myös Venusparkin rakentamisessa Helsingin Sompasaareen.


Meri-Polaris 

  • Rakentaminen alkoi joulukuussa 2017 ja valmistui helmikuussa 2019
  • 18 vapaarahoitteista asuntoa Helsingin kaupungin vuokratontille
  • Asuntojen alat 23 m2–123,5 m2
  • Tilavuus 5 040 m2
  • Bruttoneliöt 1 531 m2
  • Suunnittelija Arkkitehtitoimisto Tiuri & Lommi Oy
  • Tilaaja Saraco Oy
  • Pääurakoitsija Keski-Suomen Betonirakenne Oy

 

Kuvat Kaisa Minkkinen


Rakentamisen laatu näkyy myös kaksikerroksisen huoneiston portaikossa.


Jokainen huoneisto räätälöitiin asukkaiden toiveiden mukaiseksi.


Käytetyt materiaalit ovat kauttaaltaan keskimääräistä laadukkaampia.


Kylpyhuoneet ovat keittiöiden tavoin uniikkeja.


Osa halusi tummat, osa vaaleammat sävyt.


Meri-Polariksen julkisivuissa kiiltelee kullanvärikseksi eloksoitua alumiinia.

Share This