Hyppy tuntemattomaan kannatti – reilu meininki ylitti odotukset

24.1.2020

LAB-ammattikorkeakoulun opiskelija Senja Poutiainen istui vuosi sitten tammikuussa kuuntelemassa oppilaitoksessaan kesätyöpaikkojen esittelyjä. Heti KSBR:n työpäällikön Petteri Mäkelän esityksen jälkeen hän suunnisti juttelemaan yrityksen edustajien kanssa, ja pian hänet pestattiin työnjohtoharjoittelijaksi.

Kun lappeenrantalaisen LAB-ammattikorkeakoulun toisen vuoden opiskelija Senja Poutiainen kuunteli vuosi sitten KSBR:n kesätyöesittelyä, hän innostui siitä, että yritys tarjosi uudenlaisia vaihtoehtoja.

– Tuulivoimarakentaminen vaikutti kiinnostavalta tulevaisuuden asialta, vaikka en tiennyt siitä mitään. KSBR tuntui tarjoavan erilaisia mahdollisuuksia kuin muut paikalla olleet yritykset, Poutiainen sanoo.

Esittelytilaisuudessa yrityksen tuulivoimarakentamisesta vastaava johtaja Juha Tuominen ja työpäällikkö Petteri Mäkelä kannustivat Poutiaista lähettämään työhakemuksen. Sen hän teki, ja kutsu työhaastatteluun tuli pian. Ei mennyt kauan, kun hän sai tiedon KSBR:n kesätyöpestistä.

– Heti paikan saatuani en vielä tiennyt, mitä kaikkea kesällä tekisin. Pari viikkoa ennen töiden aloittamista kuulin, että panostani tarvitaan Närpiössä Hedet-tuulivoimapuiston rakennustyömaalla. Olen lappeenrantalainen, joten lähdin 500 kilometrin päähän kotoa, Senja Poutiainen kertoo.

Vastuu kasvoi, kun kokemus karttui

Keikkatyö oli Senja Poutiaiselle uusi kokemus. Oman alan työkokemusta hänellä oli vain yhdeltä kesältä kotikaupunkinsa maanrakennustöistä. Tuulipuistotyömaalla hän toimi neljän kuukauden ajan vastaavan työnjohtajan ja muiden työnjohtajien apuna monissa eri töissä.

– Laadin raportteja, huolehdin työmaan yleisestä siisteydestä ja tein tuulivoimaloiden perustusten mittauksia. Kun vastaava työnjohtaja lähti myöhemmin kesällä lomalle, täytin myös niitä raportteja, joista hän vastasi.

Uusia työtehtäviä tuli eteen pitkin kesää, ja vastuu kasvoi kokemuksen karttuessa.

– Työmaalla oli lisäkseni toinen harjoittelija, ja meillä oli koko ajan tukenamme vähintään yksi työnjohtaja. Emme jääneet missään tilanteissa yksin, vaan saimme apua aina kun tarvitsimme. Toki piti myös itse kysellä rohkeasti ja olla omatoiminen. 

Kaupanpäälliseksi kielikylpy

Aluksi Poutiaisesta tuntui vaikealta tehdä työmaan raportteja englanniksi, mutta siinäkin kokemuksen karttuminen auttoi, ja loppukesästä se kävi jo luontevasti. Myös esimerkiksi tuulipuiston pääurakoitsijan ja tuuliturbiinitoimittaja Nordexin henkilökunnan kanssa yhteisenä kielenä oli englanti.

– Sain kaupanpäälliseksi hyödyllisen kielikylvyn. Närpiö on hyvin ruotsinkielinen kunta, ja jostakin mielen kätköistä löysin ruotsin kielen taitonikin, joka parani kesän aikana selvästi. Tämä oli hyvä muistutus myös kielten opiskelun tärkeydestä.

Poutiainen asui työmaan lähellä olleen maatilan majoituksessa, ja isäntäperheen kanssa hän puhui ruotsia.

– Olo oli hyvin kodikas alusta lähtien. Asuin yksin, koska olin työmaan ainoa nainen. Miehet asuivat keskenään kimppakämpässä. 

Inhimillinen ote teki vaikutuksen

Kesäänsä KSBR:llä Senja Poutiainen kuvailee kaiken kaikkiaan hyvin opettavaiseksi. Erityisen suuren vaikutuksen häneen tekivät työkaverit.

– Tykkäsin KSBR:n rennosta meiningistä. Työnjohtajat luottavat työntekijöihin mutta eivät ole ankaria. Kaikilla on hyvä ja rento ote, ja päällimmäinen fiilis on inhimillisyys. Ketään ei jätetä, ja vapaa-aikaakin on hauska viettää välillä yhdessä. Kotona kävin vähintään pari kertaa kuukaudessa viikonloppuisin.

Kaikki työmaan prosesseista ja rutiineista lähtien oli hänelle uutta, joten etukäteen hän ei oikein tiennyt, mitä odottaa.

– Lähdin reissuun avoimin ja positiivisin mielin – ja sitä suosittelen muillekin. Vaikka vähän pelotti lähteä kauas kotoa yksin ihan tuntemattomaan paikkaan ja työhön, samassa tilanteessa siellä on ollut jokainen vuorollaan. Kysyin aina kokeneemmilta kollegoilta, kun en tiennyt, miten pitäisi toimia. Loppukesästä pystyin olemaan jo melko omatoiminen.

Rohkeus ja avoin mieli kantavat

Kesätyökokemus kannusti Poutiaista myös hakemaan opiskelijavaihtoon ulkomaille: hän opiskelee lappeenrantalaisessa LAB-ammattikorkeakoulussa nyt kolmatta vuotta ja lähtee kevääksi 2020 opiskelemaan teollisuus- ja energiarakentamista Hollantiin.

– Tällä hetkellä tämä suuntautuminen kiinnostaa minua eniten, eikä sitä pysty opiskelemaan Suomessa. Kesätyöni KSBR:llä antoi varmuutta siitä, että tämä on minulle oikea suuntautumisala.

Vuoden 2019 lopulla Poutiainen kävi omassa oppilaitoksessaan kertomassa nuoremmille opiskelijoille kesätyökokemuksistaan.

– Korostin, että rohkeus ja avoin mieli kantavat pitkälle. Vaikka et ennakkoon tietäisi tarkemmin töiden sisällöstä, niin kaikki selviää aikanaan ja kaikesta kokemuksesta on uralla hyötyä. Myös ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kannattaa kysyä töitä. Ja nyt kolmannen vuoden opiskelijana haluan itse seuraavaksikin kesäksi KSBR:lle töihin! 

 

Kiinnostuitko? Jätä hakemuksesi

 

Meillä pääset rakentamaan yhdessä tulevaisuutta

KSBR tunnetaan mukavana ja ihmisläheisenä työnantajana. Vahvuutemme on osaavat työntekijämme. Olemme kaikki yksilöitä, joilla on ainutlaatuinen kokemus, tietotaito ja osaaminen. Me jaamme samat arvot ja asenteet. Hoidamme hommat asiallisesti ja tehokkaasti ja monessa tapauksessa omin edistyksellisin menetelmin. Työmme valmistuu ajoissa, ja jälki on laadukasta.

Jos sinusta tuntuu, että haluat kuulua koko ajan kasvavaan joukkoomme ja työskennellä projekteissamme, hae avoinna olevia paikkojamme. Koulutus ja kokemus ovat aina eduksi, mutta arvostamme myös käytännön pätevyyttä ja maalaisjärkeä. Oikea asenne ja halu oppia ovat meille tärkeitä ominaisuuksia.

Share This