KSBR mukana rakentamassa Kemin biotuotetehdasta

23.06.2021

Keski-Suomen Betonirakenne Oy (KSBR) osallistuu Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan rakennusprojektiin ja vastaa tehtaan puunkäsittelyalueen vaativista rakennustöistä.

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, arvoltaan 1,6 miljardia euroa. Siitä tulee pohjoisen pallonpuoliskon tehokkain puuta jalostava laitos. Työpäällikkö Marko Leppänen kuvailee KSBR:n osuutta Kemin laitoksen rakentamisessa betonimäärällä: paikallavaluihin uppoaa noin 25 000 kuutiota betonia.

– Tämä on kokoluokaltaan merkittävä urakka. Vastaamme tulevan biotuotetehtaan kuorimon, ostohaketaskun, hakevaraston ja hakekuljetintunnelin rakennustöistä. Olemme jo aloittaneet hakekuljetintunnelin valamisen, ja kesäkuussa starttaa kuorimon rakennustyö, Leppänen kertoo.

Massiivisten, vesitiiviiden rakenteiden valaminen vaatii erikoisosaamista, josta KSBR:llä on vankka kokemus.

– Tällaisessa kohteessa korostuu pitkäaikaisten työntekijöidemme ja toimihenkilöidemme ammattitaito. Suunnittelemme työnkulun tarkasti, jotta muottikierto, raudoitukset ja valutyöt pyörivät tehokkaasti ja turvallisesti. Myös yhteydenpidon rakennuttajan ja alueen muiden urakoitsijoiden kanssa on toimittava saumattomasti, Leppänen toteaa.

Yhteistyö alkoi Äänekoskella

Metsä Fibren Kemin biotuotetehdasprojektin johtaja Jari-Pekka Johanssonin mukaan toimiva yhteistyö KSBR:n kanssa vaikutti urakoitsijan valinnassa.

– Pääsemme nyt jatkamaan Kemissä sitä hyvää yhteistyötä, joka alkoi Äänekoskella viitisen vuotta sitten. KSBR toteutti Äänekosken biotuotetehtaan jätevedenkäsittelylaitoksen ja uuden varoaltaan. Meille on tärkeää kumppaneidemme sitoutuminen projektin tavoitteisiin niin turvallisuuden, aikataulun kuin laadunkin suhteen. KSBR toimii näiden periaatteiden mukaisesti, Johansson toteaa.

KSBR:n teollisuudesta ja tuulivoimasta vastaava toimialajohtaja Juha Tuominen arvostaa keskinäiseen luottamukseen perustuvaa yhteistyötä Metsä Fibren kanssa.

– On hienoa päästä jatkamaan toimivaa yhteistyötä tässä historiallisessa rakennuskohteessa, Tuominen toteaa.

Turvallisuuden merkitys korostuu

Tuominen korostaa turvallisuuden merkitystä kaikilla työmailla. Esimerkiksi tiukkoja koronarajoituksia noudatetaan edelleen. Työmailla tehdään massatestauksia, käytetään maskeja ja huolehditaan turvaväleistä.

KSBR on viime vuosina profiloitunut vahvasti niin Suomen johtavana tuulivoimainfran kokonaistoimittajana kuin teollisuus- ja parkkitalorakentajanakin.

Tällä hetkellä yhtiö rakentaa kahdeksaa eri tuulivoimapuistoa eri puolilla maata sekä Helsingin Postipuiston alueen ensimmäistä pysäköintitaloa.

 

KUVA: Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan havainnekuva.

Share This