Taideyliopiston runko on betonikonkareiden taidonnäyte

18.05.2020

Kulttuurihistoriallisesti kiinnostavalla paikalla Helsingin Sörnäisissä viimeistellään Taideyliopiston uudisrakennuksen runkotöitä. KSBR:n osuus Lujatalon hankkeessa on päättymässä ja vaativien rakenneratkaisujen runko valmistumassa.


Taideyliopiston uudisrakennuksen runko valmistuu vanhan myllyn ja viljasiilon paikalle Helsingin Sörnäisiin. Sen toteuttaa Keski-Suomen Betonirakenne KSBR paikallavaluna Lujatalo Oy:lle.

Triangeliksi nimetty Lujatalon uudisrakennus tulee Kaikukadun kortteliin Sörnäisten rantatien ja Hämeentien väliin. Paikka on ollut teollisessa käytössä 1800-luvun lopulta lähtien. Osia vanhasta viljasiilosta säilytetään, ja se onkin tuonut lisähaastetta runkotöihin.

– Vanhan siilon kaarevat seinämuodot jäävät tiloihin näkyviin, mikä on hieno yksityiskohta ja muisto vanhasta rakennuksesta. Paikalla toimineen myllyn viljasiilot ovat 36 metriä korkeita, kertoo KSBR:n työpäällikkö Janne Ikonen.

Kaikki betonipinnat puhdasvaluja

Ikosen mukaan rungon tekemisen haasteita ovat olleet seinien puhdasvalupinnat, korkeat holvituennat sekä isot ikkuna- ja oviaukot. Lisäksi KSBR teki suuren aulaportaan ja kierreportaan paikallavaluna valmiille pinnalle.

– Meidän yksi vahvuutemme eli betonirakenteiden tekeminen on päässyt täällä oikeuksiinsa, sillä kaikki betonipinnat ovat puhdasvalupintoja. Se tarkoittaa, että elävä betonipinta jää näkyville ja muottikuvioiden saumoineen ja muottipulttauksineen pitää olla säännöllisiä, Ikonen sanoo.

Rakennuksen paikallavaletut välipohjat ovat poikkeuksellisen paksuja – ovathan tulevien käyttäjien vaatimukset äänieristykselle tavanomaista kovemmat. Tiloihin tulee Taideyliopiston kuvataiteen, teatterin ja tanssin opetustiloja, esimerkiksi äänitekniikan opetusta ja harjoittelua varten.

– Olemme käyttäneet ulkoseinien muotituksessa Dokan Top50-seinämuottikalustoa. Betonikonkareiden taidot olleet tarpeen myös Manto-muoteilla tehtyjen kuilujen asennuksissa, holvien raudoitustöissä sekä seinien valutöissä. Runkotöihin sisältyi 10 000 neliömetriä holvipintoja ja 4 500 neliötä väli- ja ulkoseinien muottitöitä. Betonia on mennyt yli 6 000 kuutiota, Janne Ikonen kertoo.

Vaativien ratkaisujen kokonaisuus

Kulunut talvi oli rakentajille armollinen, sillä pitkiä pakkasjaksoja ei Helsingissä ollut. Työt edistyivät niin hyvin, että KSBR:n osuus valmistuu muutaman viikon etuajassa kesäkuun lopulla.

– Viimeistelemme vielä siilorakenteen seinien- ja holvien betonointitöitä sekä porrastöitä. Tässä hankkeessa olen ollut erityisen ylpeä työntekijöiden ammattitaidosta ja sitoutumisesta. Myös nuorelle työnjohdolle tämä on ollut opettavainen ja kiinnostava. Paikallavalurakentaminen tällaisessa kohteessa on meille kaikille hieno haaste, Ikonen sanoo.

Myös kohteessa työskentelevä Lujatalon vastaava mestari Jouni Pessala on tyytyväinen KSBR:n kädenjälkeen hankkeessa, jossa monet rakennetekniset ratkaisut ovat olleet vaativia.

– Kun kaikki betonipinnat jäävät näkyviin, työn jäljen on oltava tasaista ja hyvää. Valuvirheisiin ei ole varaa. KSBR on selviytynyt hienosti, Pessala toteaa.

Vanhojen viljasiilojen seinärakenteet olivat Pessalan mukaan työn alkaessa huonossa kunnossa. Niitä on nyt vahvistettu mantteloinnilla ja levyrappauskerroksella. Luja jatkaa rungon valmistumisen jälkeen sisätöiden tekemisellä. Kokonaisuus on valmis kesällä 2021.

Kuvat: Sipulimedia / Jani Helkiö

Share This