KSBR rakentaa infran Ilmattaren 30 voimalan tuulipuistoon Pahkakoskelle

10.01.2024

Pohjoismainen energiayhtiö ja itsenäinen sähköntuottaja Ilmatar rakentaa 30 voimalan tuulipuistoa Iin Pahkakoskelle. Keski-Suomen Betonirakenne Oy on valikoitunut Ilmattaren tutuksi kumppaniksi hankkeeseen.

KSBR on aloittanut tuulipuiston rakentamistyöt loppuvuodesta 2023.

– Sopimus käsittää meidän peruspakettimme eli CBop-toimituksen, johon kuuluvat suunnittelu-, infra-, perustus- ja kaapelointityöt. Kaapelointiin taas sisältyvät puiston sisäiset sähkönsiirto-, tietoliikenne- ja maadoitusverkot, KSBR:n projektipäällikkö Janne Ikonen kertoo.

Puistossa on tällä hetkellä käynnissä alueen puunpoistot ja maanrakennustyöt. Myös kaapelointityöt on aloitettu.

­– Olemme tunnettuja projektien tiukkojen aikataulujen toteutuksista, joten työt Pahkakoskella ovat lähteneet hyvin käyntiin. Keväällä on tarkoitus aloittaa perustustyöt voimalapaikoilla, Ikonen luotaa.

Taustalla luottokumppanuus

Kun Pahkakosken tuulipuisto valmistuu, se tuottaa noin 600 gigawattituntia sähköä vuodessa. Määrä vastaa noin 240 000 kerrostaloasunnon tai 30 000 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta.

KSBR ja Ilmatar ovat tehneet yhteistyötä useissa isoissa hankkeissa, kuten neljän tuulipuiston Elias-hankkeessa, jotka kaikki otettiin kaupalliseen käyttöön vuoden 2023 aikana, ja Alajärven Möksyn ja Louhukankaan alueelle rakentuneessa 36 tuulivoimalan kokonaisuudessa.

– Aina on ilo tehdä töitä tuttujen kumppaneiden kanssa. KSBR on ollut meille paitsi laadukas ja luotettava yhteistyökumppani, myös asiakasta kuunteleva ja joustava. Käynnistelemme projektia hyvällä mielellä, projektipäällikkö Niklas Löf Ilmattarelta toteaa.

Uudenlainen urakointimalli

llmatar käyttää hankkeessa tehokasta TCI-urakointimallia (Transport, Crane and Installation). Siinä tuuliturbiinien toimitus ja asennus on jaettu turbiinivalmistajan ja TCI-urakoitsijan kesken.

– Euroopassa ei ole tämän kokoluokan hankkeita tällä konseptilla aiemmin ollutkaan eli tämä on nyt isoin laatuaan. Urakointimallia käytetään etenkin Yhdysvalloissa. Tällä tavalla haetaan kustannussäästöjä, Niklas Löf tietää.

– Olemme tehneet hyvin tiivistä yhteistyötä aivan suunnittelun alkumetreistä lähtien ja kehittäneet hankkeen toteutusmallia yhdessä Ilmattaren ja logistiikkayhtiö Silvastin kanssa. TCI-mallilla pyritään optimoimaan suuren mittakaavan projektin läpimenoaikaa ja sitä kautta saavuttamaan kustannussäästöjä hankkeen investointivaiheessa. On hienoa olla mukana kehittämässä toteutusmallia yhdessä KSBR:lle tuttujen yhteistyökumppaneiden kanssa, KSBR:n energia- ja infratoimialan toimialajohtaja Janne Kananen iloitsee.

KSBR:n on määrä luovuttaa hanke omalta osaltaan Ilmattarelle syyskuussa 2024. Tuulipuiston kaupallista käyttöönottoa tavoitellaan vuodelle 2025.

Share This