KSBR rakentaa Vantaalle Lincolninaukion pysäköintitalon – inspiraatiota moottoriradan muodoista ja ylijäämäbetonista

16.12.2021

Katolla kaarevia pergolarakenteita, pihalla penkkejä ylijäämäbetonista, ulkonäössä asuintalon piirteitä. Vantaalle entisen Keimolan moottoriradan maisemiin rakennetaan Lincolninaukion pysäköintitalo, jonka arkkitehtuuri ammentaa alueen historiasta ja rikastaa kaupunkikuvaa.

Keski-Suomen Betonirakenne Oy (KSBR) rakentaa SATO Oy:lle ja Avain Asunnoille Lincolninaukion pysäköintitalon, jonka nimi viittaa Vantaan Keimolan moottoriradan legendaariseen perustajaan Curt Lincolniin. Radan historiaa on hyödyntänyt myös rakennuksen suunnittelija, arkkitehti Jukka Lahtinen oululaisesta Arkkitehtitoimisto HML Oy:stä.

– Rakennusta kiertää kilparatamainen punainen kivetys, jota reunustavat punainen pergola ja pilaritervalepät. Ratateema näkyy myös rakennuksen katolla, jossa sijaitsee 60 autopaikkaa. Siellä on maalauksia ja pergoloita, joiden mutkat ja kaaret viittaavat kilparataan. Pergoloihin ripustetaan hyönteishotelleja, ja katolle tulee maksaruohoa, Lahtinen kertoo.

Uutta on myös oleskelumahdollisuuksiin panostaminen parkkirakentamisessa. Rakennuksen pihan penkkien jalustat tehdään ekologisesti ylijäämäbetonista ja istuintasot puusta. Jalustat muodostuvat niin sanotuista betonilegoista, jotka on helppo latoa päällekkäin.

– On tärkeää, että rakennus istuu hyvin asuinrakennusten lomaan. Ikkunoiden mittasuhteet ja rytmi noudattelevat naapuritalojen aukotusta. Julkisivun jäsentely eri värein elävöittää pihapiiriä ja tarjoaa jalankulkijoille katseltavaa, Lahtinen sanoo.

Innovatiivista ja laadukasta rakentamista

Vankka asiantuntemus sekä hyvä työn jälki vaikuttivat siihen, että KSBR sai kolmekerroksisen betonirunkoisen pysäköintitalon KVR-urakan. Yhtiön näytöt aiemmasta parkkirakentamisesta, esimerkiksi Helsingin Postipuistosta, ovat vakuuttavat.

KSBR:n parkkirakentamisen toimialajohtaja Simo Särkelä kertoo, että Lincolninaukion pysäköintitalon runkojärjestelmä on erityisen toimiva.

– Ekologisuus on meille tärkeää tässäkin kohteessa. Optimoiduilla betonirakenteilla minimoimme hiilijalanjälkeä, ja lisäksi hyödynnämme eri sidosryhmiemme onnistuneita ja kustannustehokkaita ratkaisuja, Särkelä sanoo.

Rakennuksen julkisivu on verhoiltu peltikaseteilla, joissa on maanläheiset värit. Sisäpihan sisäänkäynnissä käytetään punertavan ruskeaa umbrapatinoitua betonia.

266 autopaikkaa tarjoava rakennus palvelee usean taloyhtiön asukkaita, esimerkiksi SATOn rakentamaa vuokra-asuntoyhtiötä. SATOn liiketoimintajohtaja Arto Aalto pitää laadukasta parkkirakentamista tärkeänä paitsi kaupunkikuvallisesti myös asukkaiden viihtyvyyden näkökulmasta.

– KSBR valikoitui rakentajaksi ammattitaitoisen ja kustannustehokkaan toimintansa sekä innovatiivisuutensa ansiosta. Rakennuksen paikka on vaativa, koska tila on ahdas ja lähellä on muita rakennuksia. KSBR:n kokemuksesta on tässäkin hyötyä. Arvostamme myös yhtiön kestävän kehityksen mukaista toimintatapaa, Aalto toteaa.

Rakenteiden ja toimintojen optimointitaitoa

Lincolninaukion pysäköintitalo palvelee myös Avain Asuntojen kahta taloyhtiötä. Avain Rakennuttaja Oy:n projektipäällikkö Mauri Puljujärvi kertoo, että etenkin hankkeen kerroksellisuus, ekologisuus ja kaupunkikuvaan sopivuus olivat yhtiölle keskeisiä asioita suunnitteluvaiheessa.

– Pysäköintitalo nousee korttelin keskeiselle paikalle, ja suuri osa asuntojen parvekkeista on sen suuntaan. Viihtyvyyden kannalta on tärkeää, että pysäköintitalo istuu hyvin sisäpihojen kokonaisuuteen, Puljujärvi toteaa.

Kokenut paikallavalettujen pysäköintitalojen rakentaja KSBR on Puljujärven mukaan hankkeeseen luonteva yhteistyökumppani erikoisosaamisensa vuoksi.

– Arvostamme niitä osaamisalueita, joissa KSBR on vahva toimija. Niihin kuuluvat esimerkiksi rakenteiden ja toimintojen optimointitaito. KSBR toi suunnitteluun hyviä parannusehdotuksia, joiden ansiosta muun muassa pystyimme kasvattamaan rakennuksen autopaikkamäärää alkuperäisestä, Puljujärvi sanoo.

Työt Vantaan Keimolassa alkavat maalis–huhtikuussa 2022.

 

Kuva Arkkitehtitoimisto HML Oy: Havainnekuva Lincolninaukion pysäköintitalosta. 

Share This