
KSBR tekee pysäköintilaitoksia tehokkaasti ilman muotorajoituksia
KSBR edustaa pysäköintitalojen rakentajana Suomen huippuluokkaa. Omat ammattilaiset, tehokkaat toimintamallit ja paikallavalun erikoisosaaminen varmistavat, että laatukohteita syntyy kustannustehokkaasti ja monimuotoisesti.
Simo Särkelä on toiminut rakennusalalla 40 vuotta, joiden aikana on kertynyt vankkaa kokemusta ja näkemystä myös pysäköintilaitosten toteutuksista. Nykyisin hän toimii KSBR:ssä Senior Advisorina, joka jakaa eteenpäin laaturakentamisen periaatteita ja tukee asiakassuhteiden hoitoa tarpeiden mukaan.
”KSBR on Suomen nopein paikallavaletun parkkihallitalon toteuttaja. Olemme tehneet parkkitalojen runkoja vuodesta 2004, ja ensimmäinen kattava KVR-urakka suunnittelusta toteutukseen oli vuonna 2015 valmistunut Mikkelin sairaalaparkki. Nyt takana on jo toistakymmentä KVR-urakkaa”, sanoo Särkelä.
Monimuotoisuutta kustannustehokkaasti ja luovasti – out of the box
Pysäköintilaitoksia rakennetaan tyypillisesti betonista paikallavalettuna tai tehdasvalmisteisista elementeistä. Viime aikoina mediassa on esitetty, että pysäköintilaitoshanke saadaan kustannustehokkaaksi vain rakentamalla kohde vakioidusti tiettyyn muotoon.
KSBR:n näkökulmasta koko periaate on turhan rajoittava ja virheellinen. Särkelän mukaan kustannuksia ei määrää parkkihallin muoto vaan koko tekemisen tapa, laatu ja tehokkuus. Suorakaidemuoto ei automaattisesti ole tehokkuuden edellytys, jos osaa rakentaa ja ajatella luovasti eli ’out of the box’.
”Me varmistamme rakentamisen tehokkuuden ja kilpailukykyisen hinnan lopputuloksen laadusta tinkimättä. Tämän mahdollistavat tarkka suunnittelu ja oma paikallavalutekniikka, joka on elementtejä laadukkaampi ja muotojen suhteen joustavampi rakennustapa etenkin tavanomaisissa alle 500 autopaikan kohteissa”, vakuuttaa Särkelä.
”Joustavana toimijana voimme toki tehdä myös elementtikohteita, mikä voi olla parempi ratkaisu vaikkapa megaparkeissa.”
Tekemisen laatu pidetään vahvasti omissa käsissä
Särkelä muistuttaa, että pysäköintilaitosten tarjouskilpailuissa tilaaja löytää parhaan ja kannattavimman vaihtoehdon pisteyttämällä tarjouksia riittävällä laatupainotuksella.
Jos haetaan lyhytnäköisesti vain hankintavaiheen halpaa hintaa, kostautuu se kohteen elinkaaren aikana suurempina ja kalliimpina ylläpito- ja korjaustarpeina.
”Moni alan yritys toimii ilman omaa työvoimaa ja yrittää painaa hintaa alas käyttämällä halpoja alihankkijoita. Me emme tee kompromisseja laadun tai materiaalien suhteen. Meillä on omat osaavat työntekijät, joiden palkitsemisessa huomioidaan työn suorittamisen lisäksi lopputuloksen laatu. Ja kun väki on ammattitaitoista, pärjätään työmaalla tehokkaasti vähemmällä porukalla”, Särkelä toteaa.
”Luotamme myös alihankkijoissa omiin valikoituihin kumppaneihin, joiden kanssa tehostamme kumpikin jatkuvasti omaa toimintaamme. Suunnittelussa emme hae halvinta hintaa vaan laatutekijää, jolta syntyvät toiveitamme vastaavat ja rakennusvaihetta tehostavat suunnitelmat. Meillä on tiiviit suhteet useampaan suunnittelutoimistoon ja nimenomaan rakennesuunnittelijoihin.”
KSBR panostaa vahvasti toteutusvaiheenkin suunnitteluun ja siihen, että työntekijöillä on kanttia ja kykyä ratkaista ripeästi myös yllättävät ongelmat ja kysymykset.
”Pidämme vuosittain henkilöstölle 1–2 koulutusjaksoa, joissa korostamme aina oman ajattelun ja ihmisten välisen aidon kommunikaation arvoa. Niiden avulla asiat etenevät työmaalla saumattomasti ja tilaajatkin pidetään jämptisti ja avoimesti ajan tasalla.”
Pysäköintitalojen sähköinen tulevaisuus
Hyvä esimerkki KSBR:n monimuotoisesta rakentamisesta on kesällä 2024 valmistunut Espoon Runoratsun pysäköintitalo. Sen kohdalla tilaajat halusivat pysäköintitalon erottuvan ilmeellään alueen asuinrakennuksista ja yllättyivät positiivisesti KSBR:n pyöreästä ratkaisuehdotuksesta, jonka toteutus onnistuikin sitten menestyksekkäästi.
Runoratsussa otettiin huomioon myös autoilun käyttövoimien murros ja varattiin 10 % autopaikoista sähköautoille. Pysäköintilaitosten tulevaisuutta visioidessaan Särkelä muistuttaakin, että ne ovat oivallinen paikka hallita sähkön jakeluinfraa.
”Hajautettua sähkönjakelua voisi keskittää parkkitaloihin, jolloin sitä voidaan hallita paremmin ja verkon rakentaminenkin onnistuu taloudellisemmin. Norjassa rakennetaan parkkitaloihin jo akkuvarastoja. Suomella on siihen vielä matkaa, mutta meilläkin on aiheesta joitakin ajatuksia. Esimerkiksi parkkihallin katon aurinkopaneeleista pitää ladata energiaa suoraan auton akkuihin”, toteaa Särkelä.