KSBR teki jätevesilaitoksen massiiviset betonirakenteet

08.08.2019

Porvooseen tekeillä olevan Nesteen jalostamon uuden jätevesilaitoksen betonirakenteet ovat valmistuneet. Keski-Suomen Betonirakenne rakensi neljä pyöreää jätevesiallasta puhdistuslaitokseen, jossa hoidetaan jätevesien kemiallinen ja biologinen puhdistus.

Porvoon Kilpilahdessa uudistetaan parhaillaan Nesteen jätevesien puhdistuslaitoksen kemiallista ja biologista käsittelyä. Sitä varten KSBR rakensi alueelle neljä uutta pyöreää jätevesiallasta.

– Altaiden halkaisija on 40 metriä, ja teimme esimerkiksi muottitöitä noin 13 500 neliömetrin verran. Rakensimme altaat melko kireässä aikataulussa siten, että emme häirinneet Nesteen omaa työskentelyä työmaa-alueen läheisyydessä, kertoo KSBR:n työmaainsinööri Heikki Riihijärvi.

Vaativa muottityö hoidettiin KSBR:n omalla muottikalustolla, ja osa muoteista tehtiin paikan päällä.

­– Järjestelmämuotit eivät käyneet kaikkiin tarpeisiin, joten pystyimme hyödyntämään yhtä merkittävää vahvuuttamme eli omaa monimuotoista muottiosaamistamme, Riihijärvi kertoo.

Äärimmäisen tarkkaa työtä

Työmaan valvojana toimiva Petri Ripatti kuvailee KSBR:n osuutta rakentamisessa erittäin merkittäväksi.

– Betonirakenteet ovat todella massiivisia ja työ vaati äärimmäistä tarkkuutta. KSBR:n ammattilaisten kanssa oli helppo toimia kaikissa vaiheissa. Yhteistyömme sujui hienosti, Ripatti kertoo.

KSBR:n osuus rakentamisesta on valmis, mutta koko puhdistuslaitos valmistuu vuonna 2020. Parhaillaan ovat menossa mekaaniset ja sähköasennukset. Uusi laitos lisää käsittelykapasiteettia entisestään ja pystyy puhdistamaan tuhat kuutiota tunnissa eli 24 000 kuutiota vuorokaudessa.

Kaksi rinnakkaista puhdistuslinjaa

Käyttöönottopäällikkö Saara Solanpään mukaan uutta on nyt se, että Porvooseen nousee kaksi rinnakkain toimivaa puhdistuslinjaa, mikä helpottaa huoltotöitä ja parantaa laitoksen käytettävyyttä.

– Kaiken kaikkiaan jätevesien käsittely tehostuu, kapasiteetti varmistuu ja ympäristöhaitat minimoidaan. Käytämme parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa, jotta puhdistustulos myös täyttää ympäristölupavaateet, Solanpää toteaa.

Puhdistuslaitosinvestointi on Nesteen ja laitoksen toisen käyttäjän Borealis Polymers Oy:n yhteinen. Uudistustyö maksaa yhteensä noin 50 miljoonaa euroa.

KSBR toteutti vuosina 2016–2017 jätevedenkäsittelylaitoksen Äänekosken Teräväniemen alueelle Metsä Fibren biotuotetehtaan käyttöön.

 

Kuva Neste

 

Share This