KSBR urakoi neljän tuulipuiston kokonaisuuden Ilmattarelle

08.03.2023

Keski-Suomen Betonirakenne ja Ilmatar ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään. Parhaillaan käynnissä on uusi urakkakokonaisuus neljässä eri kohteessa.

Keski-Suomen Betonirakenne Oy (KSBR) on sopinut Ilmattaren kanssa neljän tuulipuiston hankeportfolion rakentamisesta. Elias-hankkeen kohteet ovat Palma Somerolla, Jäkäläkangas Karvialla, Västervik Kristiinankaupungissa ja Isokeidas Isojoella.
Sovittuun CBop-urakkaan sisältyvät suunnittelu-, infra-, perustus- ja kaapelointityöt.
– Tuulipuiston yhteydessä CBop-urakka tarkoittaa sitä, että rakennamme kaikki tiet, nostokentät, perustukset, liittymät, maanrakennustyöt ja perustusten valut. Tässä tapauksessa teemme myös kaapeloinnin, eli paikalle tulee puiston sisäinen sähkönsiirto-, tietoliikenne- ja maadoitusverkko, KSBR:n toimialajohtaja Juha Tuominen täsmentää.
Elias-hankkeen kohteisiin tehdään yhteensä 23 kappaletta 4.3­–6.2 MW turbiinin perustuksia.
– Tämä on kokonaisuudessaan keskisuuri urakka meille KSBR:ssä ja hyvä jatkumo edeltävien Ilmattaren hankkeiden, kuten Alajärven tuulipuiston toteuttamiselle, projektipäällikkö Janne Ikonen kertoo.
Ilmattaren suuren mittakaavan tuulivoimapuisto Alajärvellä sisältää 36 tuulivoimalaa teholtaan 216 MW.

Elias-hankkeen työt hyvässä vauhdissa

Elias-hankkeessa rakenteilla olevaan Isokeitaaseen valmistuu viisi voimalaa kokonaisteholtaan 31 MW. Jäkäläkankaalle on nousemassa vastaavan kokoinen kohde. Suurin on Västervik, jonne KSBR rakentaa yhdeksän voimalaa kokonaisteholtaan 56 MW. Palma käsittää neljä voimalaa, joiden kokonaisteho on 15 MW.
– Maanrakennustyöt ovat parhaillaan hyvässä vauhdissa. Palmassa työmaa on pitkälti valmis toukokuussa. Isokeitaalla maanrakennus alkoi helmikuussa, Janne Ikonen kuvaa Elias-hankkeen maaliskuun tilannetta.
Työt puistoissa alkoivat loppuvuonna 2022. Tavoitteena on ottaa tuulivoimalat käyttöön vaiheittain vuoden 2023 aikana.

Pitkäaikainen kumppanuus tuulivoimarakentamisessa

KSBR on kasvanut markkinajohtajaksi tuulivoimainfran kokonaistoimituksissa Suomessa. Ilmatar puolestaan on uusiutuvaan energiaan keskittyvä suomalainen energiayhtiö ja itsenäinen sähköntuottaja. Sen liiketoiminta-alueita ovat uusiutuvan energian kehittäminen, rakentaminen ja ylläpito sekä sähkön myyminen kuluttajille ja yritysasiakkaille.
– Strategianamme on olla Suomen johtava itsenäinen uusiutuvan energiantuottaja, Ilmattaren projektipäällikkö Tuomas Lapp taustoittaa.
Elias-hanketta hän kuvaa kokonaisuutena mittavaksi, neljän kohteen portfolioksi.
– Kyse on erilaisten hankkeiden kokonaisuudesta. Esimerkiksi Palman hanketta Somerolla on kehitetty jopa yli kymmenen vuotta. Isokeidas taas ostettiin viime vuonna. Elias-hankkeen investointipäätös on tehty viime vuoden kesäkuussa, jolloin olemme laatineet urakkasopimukset ja voimalan toimitussopimukset, Lapp sanoo.
Ilmatar on perustettu Suomessa vuonna 2011.
– Keski-Suomen Betonirakenne ollut mukana urakoimassa kaikkia hankkeita, joita olemme rakentaneet, mikä kertoo siitä, että olemme olleet yhteistyöhön tyytyväisiä, Tuomas Lapp toteaa.

Share This