KSBR:lle uusi merkittävä hanke: 24 voimalan tuulipuisto Haapajärvelle

02.09.2020

Keski-Suomen Betonirakenne KSBR Oy tekee Haapajärven Välikankaan tuulivoimapuiston infran merkittävien kansainvälisten yhtiöiden kumppanina. Rahoittaja Luxcara kuuluu Euroopan johtaviin uusiutuvaan energiaan keskittyviin varainhoitoyhtiöihin, ja rakennuttajana on kansainvälisesti toimiva uusiutuvan energian hankekehittäjä ABO Wind Oy.

KSBR vastaa puiston suunnittelusta, tie- ja nostoalueiden rakentamisesta sekä perustusten, sähköaseman, päämuuntajien ja kaapeloinnin toimituksesta kokonaisurakkana eli tekee työt avaimet käteen -toimituksena. Parhaillaan Haapajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla ovat käynnissä tuulipuiston maanrakennustyöt, sähkösuunnittelu ja laitetoimitukset. Perustustyöt alkavat syyskuussa.

– Maanrakennustöihin tuo haastetta pehmeä maasto, joka vaatii melkoisesti massanvaihtoja ja sorankuljetusta. Tästäkin meillä ja yhteistyökumppaneillamme on onneksi kokemusta monilta aiemmilta työmailta, kertoo KSBR:n projektipäällikkö Petteri Mäkelä.

Puisto on tarkoitus kytkeä sähköverkkoon keväällä 2021. Infratyömaa työllistää jopa 80 rakentajaa. Välikankaan 100 megawatin puisto koostuu 24:stä 220 metriä korkeasta voimalasta ja täyttää 90 000 kotitalouden sähkön tarpeet. Voimalatoimittajaksi Luxcara on valinnut Vestaksen. Sähkö myydään suoraan yritysasiakkaille, ja puisto rakennetaan ilman valtion tukia.

–Olemme tyytyväisiä, että löysimme KSBR:n kaltaisen kokeneen ja luotettavan kumppanin ensimmäisen suomalaisen tuulivoimalahankkeemme rakentajaksi. Haluamme aina työskennellä paikallisten yritysten kanssa, toteaa Luxcaran toimitusjohtaja Philip Sander.

ABO Wind Oy on KSBR:lle ennestään tuttu yhteistyökumppani.

– Luxcaran kaltaiset sijoittajat ovat meille tärkeitä asiakkaita, ja pyrimme luomaan heidän kanssaan kestävää, pidempiaikaista yhteistyötä eri kohteissa matkallamme kansainvälistymiseen, toteaa KSBR:n toimialajohtaja Juha Tuominen.

Välikangas on KSBR:n tämän hetken tuulipuistohankkeista toiseksi suurin.

– Rakennamme parhaillaan Kainuun Piiparinmäkeen Suomen kaikkien aikojen suurinta puistoa, joka tuottaa valmistuttuaan energiaa Suomen sähköverkkoon 211 megawatin nimellisteholla, Mäkelä kertoo.

Mäkelä korostaa suurten ja kokeneiden kansainvälisten yhteistyökumppaneiden merkitystä näin mittavassa hankkeessa. KSBR:llä on nyt meneillään neljän tuulipuiston infran rakentaminen eri puolilla maata. Yhtiö onkin noussut tuulivoimainfran rakentamisen markkinajohtajaksi Suomessa.

Järjestelyt koronavirustartuntojen torjumiseksi Välikankaalla samoin kuin kaikilla KSBR:n työmailla ovat tiukat: Henkilöstö on jaettu useisiin yksiköihin, joiden keskinäinen kanssakäyminen rajoitetaan minimiin. Sosiaalitiloja on tästä syystä tavallista enemmän, eikä hygieniasta ja turvaväleistä tingitä. Turvallisuus on kaikissa projekteissa KSBR:lle tärkein asia.

Share This