Lincolninaukion pysäköintitalo käyttöön Vantaalla – ilmeessä näkyy Keimolan historia

30.06.2023

Vantaan Keimolanmäkeen äskettäin valmistuneessa, KSBR:n toteuttamassa Lincolninaukion pysäköintitalossa näkyy alueella sijainneen Keimolan moottoriurheiluradan historia.

Rakennusta kiertää kilparatamainen punainen kivetys. Sama teema näkyy katolla sijaitsevan pergolan muodoissa. Värimaailmassa korostuvat kilpa-autonpunaiset yksityiskohdat, ja rakennuksen julkisivua koristavat historialliseen Keimolan maailmaan sijoittuvat mustavalkoiset kuvat. Lincolninaukio-nimikin viittaa moottoriradan perustajaan, Curt Lincolniin.

– Värimaailma ja aukoitukset on suunniteltu myös mahdollisimman yhteensopiviksi alueen asuinrakennusten kanssa. Parkkitalo sijoittuu korttelissa keskeiselle paikalle ja se on itsekin enemmän asuinrakennuksen kuin pysäköintihallin näköinen, kertoo kohteen pääarkkitehti Jukka Lahtinen Arkkitehtitoimisto HML oy:stä ja kiittelee samalla tilaajaa ja urakoitsijaa hienoon lopputulokseen johtaneesta hyvästä yhteistyöstä.

 

Palvelee alueen asukkaita

KSBR on toteuttanut pysäköintitalon KVR-urakkana Avain Asunnoille ja Satolle, joiden asuinrakennusten asukkaiden pysäköintitarpeeseen talo on tarkoitettu. KSBR valikoitui tekijäksi muun muassa parkkitalo-osaamisensa ja kustannustehokkaiden ratkaisujensa perusteella. Molemmat tilaajat ovat tyytyväisiä lopputulokseen.

– Arkkitehti on tosi hienosti ottanut alueen autourheilutaustan huomioon. Siellä on kivoja yksityiskohtia ja viitteitä historiaan, ja värimaailma miellyttää, toteaa rakennuttajapäällikkö Kristiina Ikävalko Satolta. – Rakennuksesta piti kaavan mukaan tulla alun perin pyöreä, mutta KSBR ja tilaajat saivat ajettua läpi muutoksen, mikä osaltaan mahdollisti tämän ilmeen ja toi myös kustannussäästöjä.

– Pysäköintitalo pystyttiin hienosti yhteensovittamaan korttelin rakentamisen kanssa ilmettä myöten, sanoo projektipäällikkö Mauri Puljujärvi Avain Asunnoilta. Hän on tyytyväinen rakentamiseen. – Positiivisella tavalla jäi mieleen rungon paikallavalun aikatauluttaminen ja jaksottaminen. Ammattitaitoista tekemistä.

 

Myös oleskelutilaa

Rakennuksen yhteyteen on poikkeuksellisesti saatu mahdutettua myös oleskelutilaa. Sen julkisivulta löytyy pieni aukio, jota reunustavat formulanpunaiset teräspilarit ja -palkit. Pihalla on penkkejä, joiden jalustat on tehty ekologisesti ylijäämäbetonista ja istuintasot puusta. Katolla on maksaruohoa ja pergolaan on ripustettu hyönteishotelleja.

Lincolninaukion rakennusympäristö oli varsin vaativa ja ahdas, mutta KSBR:llä oli kokemusta vastaavista hankkeista. KSBR:n työpäällikkö Henry Nyman kuvaa projektia sujuvaksi: – Ei ollut mitään yllätyksiä. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan tehtiin ja alkuperäisessä aikataulussa pysyttiin. Yhteistyö rakennuttajien kanssa oli hyvin helppoa. Lopputulos on niin näyttävä, että täytyy kehua arkkitehtia.

Lincolninaukion pysäköintitalossa on 266 autopaikkaa. Se otettiin käyttöön toukokuun lopussa.

Lisätietoja:

KSBR Oy, toimialajohtaja Kasimir Kvist, 050 376 016

Share This