Parkkitalon hintaa ei ratkaise muoto vaan tekemisen kokonaisuus

KSBR rakentaa pysäköintilaitoksia tavalla, jossa tekemistä ohjaa alusta loppuun vahva laatu- ja tehokkuusajattelu. Tarkka suunnittelu ja paikallavalun erikoisosaaminen varmistavat, että esimerkiksi parkkitalo voidaan toteuttaa lähes missä tahansa muodossa.

Marko Koskinen tuli KSBR:lle vuonna 2016 työnjohtoharjoittelijaksi ja siirtyi sittemmin projektipäälliköksi. Viime aikoina työpäivät ovat kuluneet käytännössä 100-prosenttisesti pysäköintilaitosten parissa.

”Vastaan suunnitteluohjauksen vetämisestä niissä hankkeissa, joissa toteutamme suunnittelun itse heti tarjousvaiheesta alkaen. Hanke tulee ensimmäisenä minun työpöydälleni, minkä jälkeen siihen kootaan sopivat suunnittelijat ja tekijät sekä aletaan pohtia kohteeseen parasta ratkaisua. Tuen suunnittelun ohjaamista toki myös hankkeissa, joissa suunnittelu tulee esimerkiksi tilaajan hankintana.

Koskista hieman huvittaa paikallavalun ja elementtirakentamisen välinen vastakkainasettelu. Hänen mielestään molemmilla voidaan tehdä hyviä rakenteita, kunhan valinta tehdään tavoitteiden ja kohteen mukaan.

”Jos haluat rakentaa nimenomaan elementeistä kustannustehokkaasti, kannattaa ohjata muotoa enemmän suorakulmaiseen. Jos rakennustapaa tärkeämpää ovat ylipäänsä hankkeen laatu ja kustannustehokkuus, kannattaa valita toteutustapa kohteen mukaan. Paikallavalutekniikalla voidaan toteuttaa tehokkaasti lähes minkä tahansa muotoisia kokonaisuuksia. Kustannuksia ei ratkaise muoto vaan tekemisen kokonaisuus”, hän kiteyttää.

”Me olemme paikallavalussa maan parhaimmistoa. Tämä korostuu hankkeissa, joissa teemme myös suunnittelun ja voimme ohjata sitä toteutuksen mukaan. Koska teemme runkotyönkin itse, tiedämme mitä rakentaminen vaatii suunnittelussa ja millaisia rakenteiden pitää olla. Meidän tavallamme tehdä yli 3–4 kerroksisen rakenteen toteutus on oman kokemukseni mukaan kannattavampaa paikallavaluna.”

Koskinen muistuttaa, että pääkaupunkiseudulla pysäköintitaloja tehdään ahtaisiin paikkoihin ja tonttitilaa säästäen. Rakennukseen tulee kuitenkin aina ramppeja ja muita muotoja, jolloin neliömäiselle tontille tehokkain muoto on usein pyöreä. Sitä taas ei voi järkevästi tehdä muuten kuin paikallavaluna.

”Näin tehtiin esimerkiksi Espoon Runoratsussa, jossa saavutettiin erittäin onnistunut lopputulos nollavirheluovutuksella ja äärimäisen hyvillä tilaajan arvosanoilla.”

Tehokkuuteen panostetaan tekemisen joka vaiheessa

Pysäköintilaitoshanke etenee KSBR:llä sujuvana prosessina, jossa kaikki ratkaisut tähtäävät lopullisen toteutuksen tehokkuuteen.

”Minun työtäni helpottaa se, että tiedän ketkä rakentamisen tulevat toteuttamaan. Meidän oma työntekijämme on kirvesmiehistä, rakennusmiehistä ja raudoittajista lähtien äärimmäisen kovia ammattilaisia”, sanoo Koskinen.

”Kun alan tarjouspyyntökuvien pohjalta pohtimaan pysäköintilaitoksen runkoa yhdessä rakennesuunnittelijan kanssa, mietin kokonaisuutta ja sitä, missä ja miten voi vaikuttaa kustannustehokkuuteen laatutekijät säilyttäen. Tällöin voin kysyä ja saada saman tien kirvesmiehiltä varmistuksen siihen, onko tietty ratkaisu mahdollista toteuttaa. On iso etu, että voin luottaa heidän sanaansa tekemisen ja aikataulun suhteen. Meillä sama luottamus ulottuu yrityksen kaikille tasoille ja myös alihankkija- ja suunnittelijakumppaneihin.”

Tehokkuutta lisää myös vahva panostus töiden ennakkosuunnitteluun, joka alkaa jo rakenteita miettiessä. Hyvät esivalmistelut mahdollistavat nopeutemme esimerkiksi muotti- ja raudoitustöissä. Paikan päällä kaikki on selvää, materiaalit valmiina, ja kaikki työvaiheet mietitty hyvin tarkkaan.

Tämän kaiken tuloksena KSBR tuottaa paikallavalussa laatua äärimmäisen nopeasti. Koskisen mukaan tyypillisissä 100–500 auton kohteissa ei ole aikataulun suhteen ratkaisevaa eroa elementtien ja KSBR:n tekemän paikallavalurakenteen välillä.

”Elementtien valu- ja raudoitustyöt tehdään elementtitehtaalla, josta elementit täytyy siirtää kohteeseen. Lisäksi elementit täytyy tavallisesti tilata varhain etukäteen, joten suunnitelmien täytyy valmistua paljon aiemmin kuin paikallavalulla rakennettaessa. Siten elementtisuunnitelmien kanssa voi tulla kiire, mikä kasvattaa virheiden mahdollisuutta. Toki tämän hetken markkinatilanteen johdosta elementtien toimitusajat ovat olleet parin vuoden ajan hyvin lyhyitä.”

Ihanteellinen työpaikka kasvaa ja kehittyä

Koskinen on selvästi tyytyväinen työpaikkaansa, ja toteaa sen olleen hänelle oman urakehityksen kannalta kuin lottovoitto.

”KSBR on paljon työntekijöidensä näköinen yritys. Täällä jokainen saa yksilönä kykyjensä mukaan vastuuta ja vapautta tehdä asiat omalla tavalla. Jos saat idean, katsotaan porukalla kannattaako sitä kokeilla. Ja jos se ei toimi, niin sekin on osa oppia ja kehitystä”, hän sanoo.

”Olen kiitollinen saatuani kasvaa työssä oman vastuun kautta sekä hyvien esimiesten ja huippuluokan työntekijöiden keskellä. Avoimessa keskusteluilmapiirissä on oppinut asioita, joita ei missään koulussa opeteta. Apua pyydetään ja annetaan tittelistä ja asemasta riippumatta, ja monen kaverin kanssa on pidetty yhteyttä vapaa-ajallakin. On vähän kliseistä sanoa, että työpaikka olisi kuin perhe, mutta siltä tämä tuntuu.”