Työharjoittelu johti vakituiseen paikkaan – oma aktiivisuus palkittiin

03.02.2021

Oliver Heino löysi opintoihinsa kuuluvan harjoittelupaikan KSBR:ltä. Heti kolmen kuukauden työnjohtoharjoittelun jälkeen tarjolla oli vakituinen työpaikka. Nyt Heino toimii työnjohtajana Postipuiston pysäköintitalon rakennustyömaalla Helsingissä.

Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelija Oliver Heino etsi loppusyksystä 2019 työnjohtoharjoittelijan paikkaa, jotta opintoihin kuuluva pakollinen harjoittelu tulisi suoritetuksi. Porilainen Heino halusi harjoitteluun pääkaupunkiseudulle, koska hän toivoi saavansa tulevaisuudessa sieltä myös vakituisen työn.

– Yksi tuttavani on töissä henkilöstöpalveluyrityksessä, ja kyselin häneltä rakennusliikkeitä, jotka saattaisivat ottaa harjoittelijoita. Henkilöstöpalveluyritys otti yhteyttä KSBR:ään, ja jo kaksi viikkoa myöhemmin olin työhaastattelussa. Harjoitteluni alkoi tammikuussa 2020, Oliver Heino kertoo.

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi opiskeleva Heino teki kolmen kuukauden harjoittelunsa Helsingin Taideyliopiston työmaalla Sörnäisissä.

– Aluksi tein helpompia hommia, kuten erilaisia järjestelytöitä. Pikkuhiljaa sain enemmän vastuuta sitä mukaa kun oli siihen valmis. Halusin käyttää jokaisen työpäiväni uuden oppimiseen, ja pian löysin itseni valvomasta valuja ja esimerkiksi kalustonhallintatehtävistä. Vastasin myös työturvallisuudesta.

Erityisen tyytyväinen Heino oli pestissään siihen, kuinka hyvin esimies tuki ja auttoi häntä työtehtävien suorittamisessa.

Hyvä henki ja mukava porukka

Kun työnjohtoharjoittelua oli muutama viikko jäljellä, Heino kyseli, mahtaisiko hänelle löytyä KSBR:ltä kesätöitä.

– Kesätöiden sijasta minulle tarjottiin vakituista työsopimusta. Tuntui aivan mahtavalta, että minuun luotettiin ja työpanostani arvostettiin. Tartuin tarjoukseen, sillä työ täällä on kiinnostavaa ja uutta oppii koko ajan. Houkuttelevia tekijöitä olivat myös hyvä työilmapiiri ja mukavat ja ammattitaitoiset työkaverit.

Nyt, alkuvuodesta 2021, Oliver Heino toimii työnjohtajan ja työmaainsinöörin tehtävissä Postipuiston pysäköintitalon työmaalla Helsingin Pasilassa. Hän on myös saanut valmiiksi insinöörin tutkintonsa, sillä viimeiset kesken olleet kurssit ja lopputyö hoituivat työn ohessa etänä opiskellen.

– Teoriaa on tärkeää tuntea, mutta jo harjoitteluaika KSBR:llä osoitti, että ammattitaitoa rakennetaan käytännön töissä. Se vaatii itseltä aktiivisuutta eli uteliasta ja nöyrää asennetta ja rohkeutta kysyä – ja aina saa ystävällistä apua. Ympärilläni on niin ammattitaitoista porukkaa, että opin heiltä jatkuvasti.

Työ opettaa koko ajan

Heino luettelee pitkän listan asioita, joita hän on päässyt KSBR:llä tekemään elämänsä ensimmäistä kertaa: työvaiheiden suunnitelmat, tavarantilaukset, määrälaskennat, työturvallisuudesta huolehtiminen ja kaikki muut työnjohtotehtävät niin omien työntekijöiden kuin aliurakoitsijoidenkin kanssa. Betonirakentamisen salat ovat alkaneet avautua.

– Nykyisellä työmaalla vastasin ensimmäiseksi parkkihallin maanvaraisten laattojen valuista. Tänä keväänä vastaan siitä, että hallin holvipintojen kovabetonipinnoitteet saadaan tehtyä suunnitelmien mukaan.

Tehtävien moninaisuus ja työnkuvan laajuus on Oliver Heinon mukaan paitsi haasteellista myös kiinnostavaa. Parhaina kokemuksina mieleen ovat jääneet työt, joissa on saanut kantaa suurinta vastuuta.

– Tämä on tiimityötä, jossa aikataulujen täytyy pitää. Yksi tehtäväni on huolehtia siitä, että jokainen työvaihe hoidetaan ajallaan eikä työntekijöiden aika mene turhaan odotteluun. Työnjohtajana olen tekemisissä jatkuvasti toisten kanssa, ja siinä on tärkeää osata myös kuunnella.

Lapsuuden unelma toteutui

Ennen KSBR:lle tuloaan Heinolla oli vuosien kokemus isänsä kanssa rakentamisesta sekä korjausrakentamistöistä. Yhden kesän hän oli kotiseudullaan Porissa työnjohtoharjoittelussa.

– Tämä on ollut toivealani pikkupojasta lähtien. Nyt olen päässyt sille tielle, jolle halusin – ja KSBR:llä sen tien kulkeminen tuntuu sekä turvalliselta että lupaavalta.

Hän kannustaa opiskelijoita katselemaan työpaikkoja myös muualta kuin koti- tai opiskelupaikkakunnalta.

– Minunkin kokemukseni todistavat, että oman reviirin laajentaminen voi avata aivan uusia mahdollisuuksia.


KUVASSA
 Oliver Heino. Kännykkä on hänelle tärkeä työväline. Sillä hoituvat niin TR-mittaukset, tilausten tekemiset kuin työvaiheiden kuvaaminenkin.

KIINNOSTUITKO? Käy täyttämässä työhakemus täällä.

TUTUSTU käynnissä oleviin rakennuskohteisiimme täällä.

 

Share This