Vastuu kasvaa, kun sitä kantaa – rakennusmiehestä työpäälliköksi

08.06.2022

Kaksi kesää rakennusmiehenä KSBR:llä, sitten pesti toisessa yrityksessä ja paluu KSBR:lle vakituisiin töihin. Nyt kempeleläinen Marko Leppänen on työpäällikkönä Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan työmaalla KSBR:n laajassa rakennusprojektissa.

2000-luvun alkuvuosina Marko Leppänen valmistui lukiosta ja kiersi isänsä mukana rakennustöissä pääkaupunkiseudulla. Samoilla työmailla urakoi KSBR, ja yrityksen työntekijät tulivat tutuiksi. Juttu luisti hyvin siksikin, että Marko on kotoisin Pihtiputaalta, jossa on myös KSBR:n kotipesä.

Vuonna 2008 Marko aloitti Oulun ammattikorkeakoulussa rakennusinsinöörin opinnot. Keväällä 2010 hänelle soitti pääkaupunkiseudun työmailla tutuksi tullut KSBR:n Vantaan toimiston johtaja Pasi Juntunen ja kyseli häntä kesätöihin.

– KSBR teki silloin Tornioon ensimmäistä tuulivoimakohdettaan, ja pääsin sinne kesäharjoittelijaksi. Vedin siellä rakennusmiehenä jännepunosvaijereita ja valoin perustuksia. Työ tuntui mielekkäältä, mutta selväksi tuli myös se, että rakennusalalla oli hiljaiset ajat. Lupasin tulla seuraavanakin kesänä, jos silloin on hommia, Marko kertoo.

Seuraavana keväänä Marko meni opiskelukaverinsa kanssa tapaamaan KSBR:n Oulunsalon toimiston johtajaa Simo Särkelää ja kyselemään kesätöitä.

– Töitä löytyi, ja olin kesän 2011 Jyväskylässä, jossa korotimme Technopoliksen parkkihallia. Siellä pääsin myös tuuraamaan työnjohtajaa ja sovin, että teen ammattikorkeakoulun lopputyöni KSBR:lle, Marko kertoo.

Oma aktiivisuus palkittiin

Kun Marko valmistui keväällä 2012 rakennusinsinööriksi, hän suuntasi jälleen KSBR:n Oulunsalon toimistoon kysymään töitä. Silloin niitä ei löytynyt, mutta Simo Särkelä antoi Markolle muutaman kontaktinsa puhelinnumeron muista rakennusyhtiöistä.

– Simo antoi minulle hyvät suositukset, ja pääsin Lemminkäisen infrapuolelle työnjohtajaksi tekemään maanalaista pysäköintilaitosta. Kun olin matkalla allekirjoittamaan sinne työsopimustani, Pasi Juntunen soitti ja kysyi, pääsisinkö KSBR:lle töihin. Olin kuitenkin lupautunut jo suullisesti Lemminkäiselle, joten menin sinne. Jatkoin siellä työmaapäällikkönä, kun Lemminkäinen ja YIT yhdistyivät.

Markon mukaan tuo aika paitsi kartutti työkokemusta myös laajensi hänen näkemystään rakennusyhtiöiden toiminnasta ja poiki hyviä verkostoja. Siitä kaikesta on ollut paljon hyötyä sen jälkeen, kun hän vuonna 2019 palasi KSBR:lle. Paluu perustui pitkälti häneen omaan aktiivisuuteensa, sillä hän tunnusteli tilannetta soittamalla entiselle koulukaverilleen, joka työskentelee KSBR:llä. Tämä kehui, että yrityksessä pidetään hyvää huolta työntekijöistä.

– Puhelusta oli kulunut kuukausi, kun toimitusjohtaja Tuomas Skantz soitti, tulisinko työmaapäälliköksi Ouluun Stora Enson jätevesiallatyömaalle, jos yritys saa sen urakan. Urakka saatiin, ja siitä alkoi vakituinen työni KSBR:llä.

Näissä töissä ratkaisee asenne

Tätä nykyä Marko työskentelee työpäällikkönä Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan laajassa rakennusprojektissa. Hän vastaa tehtaan puunkäsittelyalueen ja jätevedenpuhdistamon työmaalla niin isoimmista hankinnoista ja taloudesta kuin työmaan resursseista sekä henkilöstöasioistakin. KSBR:n palveluksessa on aliurakoitsijat mukaan lukien Kemissä kaikkiaan noin 150 henkeä.

Marko on ehtinyt työskennellä myös KSBR:n Pihtiputaan, Sievin, Haapajärven ja Kestilän tuulivoimatyömailla. Parasta työssä on Markon mukaan monipuolisuus ja se, että kaikki haasteetkin ratkeavat yksi kerrallaan. Jokaisen ongelman ratkaisu tuo mukavia onnistumisen tunteita.

– Toinen puoli on se, että aikaa on aina liian vähän. Työssä on osattava priorisoida, koska kaikkia tänään eteen tulevia töitä ei ehdi tehdä tänään. Henkilöjohtamisen taidot ovat myös jokapäiväisessä käytössä. Sen olen oppinut, että näissä töissä asenne ratkaisee – ei välttämättä se, kuka valmistuu koulusta parhailla arvosanoilla. Positiivinen asenne auttaa myös oppimaan. On hienoa, että olen päässyt rakentamaan tiimejä ja onnistunut houkuttelemaan KSBR:lle töihin hyviä tyyppejä. Työssä onnistumiset perustuvat toimivaan tiimityöhön.

Yritys on kehittyvä ja ketterä

Millä Marko sitten houkuttelee tuttaviaan töihin KSBR:lle? Osittain niillä samoilla faktoilla, jotka häneen itseensä ovat vedonneet: KSBR:llä pidetään työntekijöistä hyvää huolta, ja yritys on monissa asioissa edelläkävijä.

– KSBR on kasvava, kehittyvä ja ketterä yritys, joka taipuu moneen. Tänne on hyvä tulla töihin, sillä työn puitteet ovat vähintään samalla tai paremmalla tolalla kuin isommissa rakennusyhtiöissä. Esimerkiksi töiden digitalisoituminen ja laadukas toimintajärjestelmä kertovat ammattimaisuudesta. Täällä myös annetaan hienosti vastuuta.

Matala organisaatio ja mutkaton meininki mahdollistavat Markon mukaan myös sen, että kenen tahansa on helppo esittää kehitysideoita ja niihin tartutaan.

– Olen saanut myös rekrytoimiltani työntekijöiltä palautetta, että henki yrityksessä on hyvä ja työkaverit ovat alansa ammattilaisia. Toivottavasti saamme nuoria meille jatkossakin töihin!

Kuva: Harri Kytökangas

Kiinnostaako työskentely KSBR:llä? Tutustu töihimme ja käy jättämässä avoin hakemus!

Share This