KSBR tekee infran Nordexin Närpiön tuulipuistoon – Google ostaa sähkön

17.12.2018

Yhteistyö Nordexin kanssa on KSBR:lle tuttua viime vuodelta, jolloin teimme infratyöt Kokkolan Ykspihlajan tuulivoimalapuistoon. Nordex toimitti sinne turbiinit.

Keski-Suomen Betonirakenne Oy (KSBR) tekee Närpiön Hedet-tuulivoimapuiston laajat infrarakennustyöt niin sanottuna EPC-toimituksena. Hedet on Suomen uusimpia markkinaehtoisia tuulipuistohankkeita ja yksi niistä kolmesta suomalaisesta puistosta, joilta yhdysvaltalainen teknologiajätti Google ostaa sähköä.

Saksalainen tuulivoimalatoimittaja Nordex Group tekee tuulivoimapuiston sen kahdelle omistajalle ja rahoittajalle, Neoenille ja Prokonille. Kun Nordex etsi strategista kumppania Skandinavian markkinoille, KSBR valikoitui tuulivoimapuiston teiden, perustusten, keski- ja korkeajännitekaapelointien, sähköaseman sekä päämuuntajien kokonaisvastuutoimituksen toteuttajaksi.

18 turbiinin ja 81 megawatin puisto

”Tämä avaimet käteen -malli kattaa kaiken muun paitsi turbiinien asennuksen ja kertoo KSBR:n asiantuntijuudesta ja kilpailukyvystä kokonaistoimitusten EPC-markkinoilla. Tuulivoimamarkkinat ovat muuttumassa kohti isompia markkinaehtoisia hankkeita, joissa yhdelle toimittajalle annetaan suuri kokonaisvastuu”, KSBR:n tuulivoimarakentamisen toimialajohtaja Juha Tuominen toteaa.

Ylimarkun kylään Närpiöön nousee 18 turbiinin puisto, jonka kokonaisteho on 81 megawattia. Ennakkotyöt ovat jo käynnissä ja rakentaminen alkoi marraskuun alussa.

”Tämä on toistaiseksi suurin yksittäinen tuulivoimahankkeemme. On hienoa, että KSBR on noteerattu kilpailukykyiseksi toimijaksi näin vaativassa hankkeessa”, sanoo KSBR:n projektipäällikkö Teemu Kemppe. Hän vastaa Hedet-tuulivoimapuiston rakentamisesta.

Sähkön ostaa Google

Hankkeesta 80 prosenttia omistaa Neon, joka on Ranskan johtava ja yksi maailman nopeimmin kasvavista itsenäisistä uusiutuvan energian tuottajista, ja 20 prosenttia hankekehittäjä Prokon. Tuulivoimaloiden markkinaehtoisesti tuottama sähkö myydään Googlelle, kun tuulivoimapuisto aloittaa toimintansa vuoden 2020 alussa.

KSBR sopi äskettäin vastaavasta EPC-toimituksesta Kurikan Ponsivuoren tuulivoimapuistoon. Yhtiö onkin noussut yhdeksi johtavista tuulivoiman kokonaistoimitusten kumppaneista.

Share This