Keski-Suomen Betonirakenteen (KSBR) vahva panos suomalaisen tuulivoimainfran rakentamisessa jatkuu. Nyt yhtiö aloittaa infrarakennustyöt Karstulan Korkeakankaalla, jonne valmistuu yhdeksän tuulivoimalan tuulipuisto vuoden 2021 lopussa.
– Aloitamme työt näinä päivinä, ja toteutamme ne avaimet käteen -mallilla. Se kattaa kaikki muut työt paitsi turbiinien asennuksen ja sähkönsiirron, kertoo rakentamisesta vastaava KSBR:n projektipäällikkö Teemu Kemppe.
Tuulipuiston hankekehittäjä ja rakennuttaja on OX2. Rahoittajana on Euroopan johtava uusiutuvaan energiaan keskittyvä pääomasijoittaja Aquila Capital. Kyse on markkinaehtoisesta hankkeesta, johon ei käytetä mitään tukia. Puiston vuosituotanto noin 140 GWh, mikä vastaa noin 28 000 kotitalouden sähkönkulutusta.
KSBR valikoitui OX2:n kumppaniksi aiemman hyvän yhteistyön perusteella. Karstulan Korkeakangas on kolmas perättäinen hanke, jonka KSBR rakentaa OX2:lle.
– Olemme tyytyväisiä, kun pääsemme vahvistamaan OX2:n ja KSBR:n yhteistyösuhdetta tässä projektissa, toteaa OX2:n hankintapäällikkö Nicola Steinle.
OX2:n rakenteilla olevien tuulivoimahankkeiden kokonaiskapasiteetti on Pohjoismaissa yli 1 000 megawattia. Suomessa sijaitsee näistä reilu viidesosa eli 211 megawattia. Korkeakankaan yhdeksän tuulivoimalan teho on yhteensä noin 43 megawattia.
KSBR:n tuulivoimarakentamisen toimialajohtaja Juha Tuominen korostaa, että KSBR:lle on tärkeää saada olla mukana mahdollistamassa puhtaan, uusiutuvan energian käyttöä ja OX2:n kaltaiset jatkuvat asiakkuudet ovat KSBR:lle erittäin tärkeitä.
– Viimeksi toteutimme OX2:lle Kurikan Ponsivuoren tuulipuiston, joka valmistui syksyllä 2019, Tuominen kertoo.
KSBR:n projekti Karstulan Korkeakankaalla päättyy keväällä 2021. Noin 230 metriä korkeat turbiinit toimittaa Nordex ja verkkoliitynnän Fingrid.
Hedet-tuulivoimapuistossa Närpiössä KSBR :n projekti on luovutusvaiheessa. Lisäksi työt ovat alkaneet Piiparinmäen tuulipuistossa Kainuussa, jossa tilaajana on suomalainen tuulivoimayhtiö Ilmatar Energy Oy, ja kyse on Suomen kaikkien aikojen suurimmasta tuulipuistosta. Google ostaa yli puolet sen tuottamasta sähköstä samoin kuin Hedetin puiston sähkön.