KSBR toteuttamaan Piiparinmäen tuulipuistoa

04.10.2019

Keski-Suomen Betonirakenne KSBR alkaa rakentaa Suomen kaikkien aikojen suurinta tuulivoimapuistoa Kainuuseen. Tilaajana hankkeessa toimii suomalainen tuulivoimayhtiö Ilmatar Energy Oy.

Piiparinmäen tuulivoimapuisto rakennetaan Kainuuseen ilman valtion tukea. Myöskään sähköntuotannosta ei makseta tukea eli kyseessä on täysin markkinaehtoinen hanke. Rakennustyöt alkavat lokakuussa. Sähköntuotanto siellä käynnistyy jo vuonna 2020.

KSBR vastaa urakasta, joka kattaa puiston infra- ja perustustyöt suunnitteluineen sekä kaapelointityöt.

– Tämä erittäin merkittävä hanke on tärkeä jatkumo aiemmalle tuulivoimarakentamisellemme ja vahvistaa markkinaosuuttamme tuulivoimarakentamisessa. Ilmatar Energy on tuulivoimatuotannon pioneeri, jonka kanssa on hienoa jatkaa yhteistyötä. Aiemmin olemme rakentaneet Ilmattarelle tuulivoimapuistot Luhankaan ja Varkauteen, kertoo KSBR:n toimitusjohtaja Tuomas Skantz.

Kyse on Skantzin mukaan myös yhteiskunnallisesti ja jopa globaalisti merkittävästä hankkeesta, joka tuottaa puhdasta sähköä kustannustehokkaasti. Rakennusvaiheessa tuulivoimapuisto luo myös satoja työpaikkoja.

– Piiparinmäki on kolmas tuulivoimapuisto, jonka infratoimittajaksi olemme valinneet KSBR:n. Edellisten projektien hyvät kokemukset ja KSBR:n jatkuva oman tekemisensä kehittäminen ja uusimmat välineet muun muassa urakan etenemisen seurantaan tekivät toimittajavalinnan helpoksi, toteaa Ilmattaren perustaja ja rakennuttamisesta vastaava johtaja Mikko Toivanen.

Teknologiayhtiö Google ja Ilmatar Energy ovat sopineet, että Google ostaa noin 60 prosenttia tuulivoimapuiston tuotannosta. Sopimus on osa syyskuussa julkaistua Googlen historian suurinta investointia uusiutuvaan energiaan.

Piiparinmäen tuulivoimapuisto tulee Kainuuseen Pyhännän ja Kajaanin väliselle alueelle. Projekti sisältää 50 turbiinipaikkaa, joista 41 on nyt valmiita rakennettaviksi. Puisto tuottaa uutta vihreää energiaa Suomen sähköverkkoon 211 MW:n nimellisteholla.

KSBR on ollut viime vuosina yksi johtavista tuulivoiman kokonaistoimitusten kumppaneista ammattitaitonsa ja luotettavuutensa ansiosta. Myös yhtiön kyky sopeutua nopeisiin työmaalla eteen tuleviin muutoksiin on omaa luokkaansa.

– Teemme parhaillaan OX2:lle tuulivoimapuistoa Kurikan Ponsivuoreen ja Nordex Groupille Närpiöön Hedet-puistoa. Molempien on määrä valmistua tämän vuoden aikana, ja Google ostaa myös kaiken Hedetin tuottaman sähkön, KSBR:n tuulivoimarakentamisen toimialajohtaja Juha Tuominen kertoo.


Kuva: Ilmatar

Share This