Suomen suurin tuulivoimatyömaa Lestijärvellä

Lestijärven historiallisen suuri tuulivoimahanke käynnistyy – KSBR rakentaa koko infran

22.11.2021

Keski-Pohjanmaan Lestijärvelle rakennetaan Suomen suurinta tuulivoimapuistoa. Sen tuottaa Euroopan johtava maatuulivoiman rakentaja, pohjoismainen OX2 yhdessä kolmen suomalaisen energiayhtiön kanssa. Keski-Suomen Betonirakenne Oy (KSBR) toimittaa puiston infran.

Tämä KSBR:n kokonaistoimitus sisältää tuulivoimapuiston tiet, nostoalueet, tuuliturbiinien perustukset, puiston keskijännite- ja tietoliikenneverkon sekä kolme 110 kV:n ja yhden 400 kV:n sähköasemaa verkkoliityntää varten.

Lestijärven tuleva tuulipuisto käsittää 69 tuulivoimalaa. Niiden yhteenlaskettu kokonaisteho on 455 MW, ja puisto tuottaa vuosittain energiaa yli 1,3 TWh. Määrä vastaa noin kahta prosenttia Suomen vuoden 2020 koko sähköntuotannosta.

Hyötyjä koko talousalueelle

KSBR on aiemmin rakentanut OX2:lle tuulipuistot Kurikan Ponsivuoreen, Kokkolan Ykspihlajaan ja Karstulan Korkeakankaalle. Viime vuosina KSBR on kasvanut yhä suurempien tuulivoimahankkeiden infran kokonaistoteuttajaksi, ja Lestijärven hanke on luontevaa jatkoa tälle määrätietoiselle kehitykselle.

– KSBR on toiminut aiemmissa hankkeissamme laadukkaasti ja luotettavasti. Tiedämme tarkasti, mitä kumppanilta saamme. Suomen suurin tuulivoimahanke infrarakentajan naapurikunnassa osoittaa konkreettisesti, kuinka paljon hyötyjä tuulivoimarakentaminen voi tuoda hankepaikkakuntien talousalueelle, toteaa OX2:n Suomen maajohtaja Teemu Loikkanen.

Koko tuulivoimahankkeen rakennustyöt työllistävät alueella merkittävästi, jopa 350–400 työntekijää vuodessa kolmen vuoden ajan. Hankkeen vuotuiset kiinteistöverotuotot Lestijärven kunnalle ovat noin 2,5 miljoonaa euroa.

Puhdas energiantuotanto lisääntyy

– On hienoa jatkaa OX2:n kanssa yhteistyötä tässä historiallisen suuressa projektissa. Olemme yhdessä kumppaniemme kanssa järjestelmällisesti kehittäneet tuuli-infran kokonaistoimituksia, ja asiakkaamme OX2:n luottamus tässä hankkeessa on merkittävä osoitus siinä onnistumisesta. Meille on tärkeää myös se, että kotimaiset sähköntuottajat siirtyvät yhä laajemmin uusiutuvaan energiantuotantoon. Lisäksi alueen elinvoima saa investoinneista uutta potkua, toteaa KSBR:n tuulivoimaliiketoiminnan johtaja Juha Tuominen.

OX2 toteuttaa Suomen suurimman tuulivoimahankkeen kotimaisten energiayhtiöiden yhteenliittymälle, johon kuuluvat Kymppivoima, Oulun Energia ja Kuopion Energia. Rakentamisen jälkeen OX2 jää vastaamaan tuulipuiston teknisestä ja taloudellisesta hallinnoinnista.

Työt Lestijärven projektissa ovat käynnistyneet, ja KSBR:llä toteutuksesta vastaa projektipäällikkö Petteri Mäkelä. Tuulipuiston rakennustöiden arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä.

Muut kirjoitukset

Share This