Taideyliopiston Mylly palkittiin – KSBR toteutti betonirakenneurakan

27.04.2022

Helsingin Taideyliopiston uusi rakennus Mylly on valittu Vuoden 2021 Betonirakenne -palkinnon saajaksi. Rakennuksen betonirakenneurakan toteutti Keski-Suomen Betonirakenne Oy Lujatalo Oy:lle.

Taideyliopiston uudisrakennus on Helsingin Sörnäisissä Kaikukadulla. Se sisältää laajoja peruskorjattuja sekä uusia näyttäviä betonirakenteita ja -pintoja. Rakennuksen sydän on viisi kerrosta yhdistävä valoisa ja avara keskustila.

Betoniteollisuus ry:n myöntämän Vuoden Betonirakenne 2021 -palkinnon tuomaristo kiitti Taideyliopiston uudisrakennusta muun muassa kestävästä, arkisesta betonisen tuotantorakennuksen muuntojoustavuudesta. Rakennuskokonaisuus on tuomariston mukaan arkkitehtonisesti, kaupunkikuvallisesti ja historiallisesti arvokas ja osoitus kestävästä betonirakentamisesta.

Elävä betonipinta jäi näkyville

Betonirungon tekemisen haasteita olivat seinien ja näkyviin jäävien pintojen puhdasvalupinnat, korkeat holvituennat sekä isot ikkuna- ja oviaukot. Lisäksi KSBR teki suuren aulaportaan ja kierreportaan paikallavaluna valmiille pinnalle.

– Meidän yksi vahvuutemme eli betonirakenteiden tekeminen pääsi kohteessa oikeuksiinsa, sillä kaikki betonipinnat olivat puhdasvalupintoja. Se tarkoittaa, että elävä betonipinta jäi näkyville ja muottikuvioiden saumoineen ja muottipulttauksineen piti olla säännöllisiä, KSBR:n työpäällikkö Janne Ikonen kertoo.

Rakennuksen paikallavaletut välipohjat ovat poikkeuksellisen paksuja – ovathan sen käyttäjien vaatimukset äänieristykselle tavanomaista kovemmat. Rakennuksessa on Taideyliopiston kuvataiteen, teatterin ja tanssin opetustiloja, muun muassa äänitekniikan opetusta ja harjoittelua varten.

Mitoitus sadan vuoden käyttöiälle

Betonikonkareiden taidot olivat Ikosen mukaan tarpeen myös Manto-muoteilla tehtyjen kuilujen asennuksissa, seinien ja holvien raudoitustöissä sekä seinien valutöissä.

– Lisäksi kohteen monipuoliset rakenteet, aikataulu ja logistiikka haastoivat meidän ammattitaitoiset työnjohtajamme. Runkotöihin sisältyi 10 000 neliömetriä holvipintoja ja 4 500 neliötä väli- ja ulkoseinien muottitöitä sekä yli 6 000 kuutiota betonia, Ikonen toteaa.

Rakennuksen perustukset ja betonirunko on mitoitettu 100 vuoden käyttöiälle. Paikallavalettu betonirunko ja -pinnat on suunniteltu kestämään kovaa käyttöä ja muokkausta. Pinnoittamattomat betonipinnat, käsittelemättömät teräspinnat ja sisustuksen karhea yleisote sopivat hyvin yhteen rakennuksen teollisen perinteen kanssa. Tontilla on aiemmin sijainnut Helsingin Mylly, jonka mukaan uudisrakennus sai nimensä.

JKMM Arkkitehtien suunnittelema rakennus voitti arkkitehtuurikilpailun vuonna 2017.

Vuoden Betonirakenne -palkinto annetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista. Kilpailun järjestää Betoniteollisuus ry.

Lue Rakennuslehden kirjoitus palkitsemisesta.

Share This