KSBR toteuttaa jo toisen tuulipuiston Närpiöön – käytössä hiilineutraali betoni

19.07.2022

Keski-Suomen Betonirakenne Oy (KSBR) rakentaa Närpiöön Björklidenin tuulivoimapuiston ranskalaiselle Neoenille. Uusiutuvaa energiaa rakennetaan ilmastoystävällisesti, sillä seitsemän turbiinin puiston infra syntyy hiilidioksidikompensoidusta betonista.

Björklidenin hankkeesta 80 prosenttia omistaa Neoen, joka on Ranskan johtava ja yksi maailman nopeimmin kasvavista itsenäisistä uusiutuvan energian tuottajista. 20 prosenttia omistuksesta on hankekehittäjä Prokonilla.

KSBR on aiemmin rakentanut Närpiöön Hedetin tuulipuiston, jossa on 18 tuulivoimalaa. KSBR:n toimituslaajuus Hedetin tuulipuistossa sisälsi koko tuulipuiston infran pois lukien ainoastaan varsinaiset tuulivoimalat. Uusi Björklidenin puisto nousee sen läheisyyteen, ja sinne tulee 7 tuulivoimalaa.

Aivan kuten Hedetissä, myös Björklidenissä KSBR:n toimituslaajuuteen sisältyy koko tuulipuiston infra.

– Vastaamme tuulivoimapuiston koko infran suunnittelusta ja toteutuksesta avaimet käteen -toimituksena. Toimitamme sinne sähköaseman, 110 kV:n siirtokaapelin sekä keskijännite- ja tietoliikenneverkon. Lisäksi rakennamme tiet, nostoalueet ja perustukset ja huolehdimme puustonpoistosta alueella, kertoo KSBR:n projektipäällikkö Teemu Kemppe.

Tuulipuiston hiilijalanjälkeen erityistä huomiota

Rakennustöiden jättämään hiilijalanjälkeen on kiinnitetty erityistä huomioita, sillä kaikki Björklidenissä käytettävä betoni on hiilineutraalia.

– Tämä tarkoittaa, että betonitöissä käytettävän betonin aiheuttamat hiilidioksidipäästöt kompensoidaan betonin hiilijalanjälkeä vastaavalla määrällä päästövähennyksiä. Vähennykset voivat olla esimerkiksi metsityshankkeita, Kemppe toteaa.

Björklidenin tuulivoimapuiston suunnittelu on käynnissä, ja työt alkavat heinäkuussa puustonpoistolla. Puiston rakennuttaja, ranskalainen uusiutuvan energian tuottaja Neoen on ostanut 5,9 MW:n tuulivoimaloiden toimitukset Nordexilta.

Björklidenin tuulipuistosta tulee Neoenin kolmas tuulipuisto Suomessa, ja se on tärkeä askel Pohjoismaiden strategiassamme. Meillä on ilo jatkaa yhteistyötä samojen urakoitsijoiden kanssa, jotka toimittivat meille Hedetin tuulipuiston, sanoo Neoenin projektipäällikkö Petter Sund.

– KSBR on luotettava kumppani, joka tarjoaa varman BoP-kokonaistoimituksen, kuten Neoen on huomannut, toteaa teollisuus- ja tuulivoimatoimialan johtaja Juha Tuominen KSBR:ltä.

KSBR on markkinajohtaja tuulivoimainfran kokonaistoimituksissa Suomessa. Tällä hetkellä käynnissä on usean eri tuulipuiston infran rakennustyöt ympäri maata.

Share This