KSBR:lle jo toinen urakka Kemin biotuotetehtaalta: jätevedenpuhdistamo puunkäsittelyalueen lisäksi

13.10.2021

Keski-Suomen Betonirakenne Oy (KSBR) toteuttaa Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan jätevedenpuhdistamon betonivalutyöt. Parhaillaan Kemissä on alkamassa jätevesialtaiden rakentaminen.

– Teemme jäteveden käsittelyalueen kaikki paikallavalutyöt eli neljä massiivista allasta, joista suurimman halkaisija on yli sata metriä ja korkeus lähes 12 metriä. Lisäksi rakennamme lukuisia jäteveden käsittelyyn liittyviä rakennuksia. Myös alueen maanrakennustyöt kuuluvat urakkaan, kertoo projektista vastaava KSBR:n työpäällikkö Marko Leppänen.

Valettava betonimäärä on Leppäsen mukaan 27 000 kuutiota ja raudoitusten kokonaispaino yli kolme miljoonaa kiloa. Täysin ilman fossiilisia polttoaineita toimivasta biotuotetehtaasta tulee pohjoisen pallonpuoliskon tehokkain puuta jalostava laitos, ja sen kaikki jätevedet kulkevat tämän puhdistamon kautta.

Vankka kokemus allasurakoinnista

KSBR:llä on vankka kokemus massiivisten allasrakenteiden urakoinnista. Yhtiö teki kaksi vuotta sitten valmistuneen Nesteen jalostamon jätevesilaitoksen Porvooseen. Metsä Fibren kanssa yhteistyössä syntyivät viitisen vuotta sitten Äänekosken biotuotetehtaan jätevedenkäsittelylaitos ja varoallas.

– Kemin kokonaisuus on huomattavasti suurempi kuin Äänekoskella. Parhaillaan rakennamme Metsä Fibrelle Kemin biotuotetehtaan puunkäsittelyaluetta. Kooltaan merkittävä urakka sisältää tulevan tehtaan kuorimon, ostohaketaskun, hakevaraston ja hakekuljetintunnelin rakennustyöt, KSBR:n toimitusjohtaja Tuomas Skantz kertoo.

Skantzin mukaan on hienoa päästä jatkamaan toimivaa yhteistyötä Metsä Fibren kanssa nyt toisessakin Kemiin toteutettavassa hankkeessa ja olla mukana tekemässä suomalaisen rakentamisen historiaa.

– Hankkeiden rakennuttajaorganisaatio toimii tehokkaasti ja päätöksenteko on nopeaa ja mutkatonta. Metsä Fibre on myös ottanut esimerkillisen linjan harmaan talouden torjunnassa. On jokaisen suomalaisen etu, että sitä torjutaan todella määrätietoisesti, Skantz sanoo.

Hyvällä yhteistyöllä tavoitteeseen

 ­– Jatkamme mielellämme pitkään jatkunutta hyvää yhteistyötä Keski-Suomen Betonirakenne Oy:n kanssa myös tämän urakan parissa. Meillä on kaikki edellytykset onnistua yhdessä ja rakentaa moderni biotuotetehdas Kemiin, toteaa biotuotetehdasprojektin johtaja Jari-Pekka Johansson Metsä Fibreltä.

KSBR on viime vuosina profiloitunut vahvasti niin Suomen johtavana tuulivoimainfran kokonaistoimittajana kuin teollisuus- ja parkkitalorakentajanakin. Tällä hetkellä yhtiö rakentaa yhtätoista tuulivoimapuistoa eri puolilla maata. Nyt työn alla olevat hankkeet mukaan lukien KSBR:n rakentaman tuulivoiman yhteenlaskettu teho on noin 1 300 megawattia, mikä vastaa lähes puolta Suomen tuulivoimakapasiteetista.

KUVASSA Äänekosken biotuotetehtaan työmaa vuodelta 2017, jolloin KSBR toteutti tehtaan uuden jätevedenkäsittelylaitoksen Teräväniemen alueelle.

Share This